Zdravje in lepota

Zdravljenje depresije – moč pozitivnih misli

zdravljenje depresije s hipnozoDepresija je sodobna bolezen, ki se v času krize in slabih razmer precej širi – kot da bi bila nalezljiv virus, ki se na neznan način širi med populacijo. Nanjo namreč precej vplivajo slabe življenjske okoliščine, v katerih se ljudje znajdemo v »slabih časih«. Slabo finančno stanje zaradi brezposelnosti ali zadolženosti namreč še kako načne človeka – in marsikdo dobro ve, kako se začne: kopičenje težav skrha odnose v družini ali med partnerjema, odnose med prijatelji, odnose med sodelavci. In ko človek enkrat ne vidi več izhoda, pogosto izgubi smisel, zaradi katerega se mu zjutraj sploh izplača vstati iz postelje.

Zdravljenje depresije je delo zdravnikov, ki običajno poskrbijo za zdravljenje s pomočjo kemičnih substanc oziroma zdravil, precej malo pozornosti pa se namenja terapijam, ki skrbijo za zdravljenje depresije s pomočjo »celjenja« duha in duše. Tudi v primeru, da za pomoč poskrbimo z zdravili, to še zdaleč ni dovolj. Da bi se človek ponovno postavil na noge, mora najti pozitiven zagon – in kadar si bolan, poleg tega pa še v kopici drugih težav (ki so pripeljale do depresije) je to precej težko.

Terapevti, ki pomagajo bolnikom z depresijo, vedo, da včasih spodbudno okolje ne zadostuje. Bolnik ima lahko podporo vseh okoli sebe, a tista bistvena sprememba, ki je potrebna za zdravljenje depresije, izvira iz njega samega. Kemična sredstva (zdravila) in pogovori, ki pomagajo k iskanju volje in smisla, morajo pomagati, da se v posamezniku ponovno ustvarijo pozitivne misli.
Pričetek je seveda počasen, saj je od bolnika nemogoče pričakovati, da se bo nekega dne dejansko prebudil in si rekel: »Danes bo vse super,« – takšen pogled je precej naiven in preveč poenostavljen. Potrebni so majhni koraki, kjer prične bolnik s pozitivnim odnosom do na videz nepomembnih reči, nato pa sledi stopnjevanje. Razumljivo je namreč, da je težko najti optimizem, kadar si popolnoma na dnu.

Ne glede na to, kaj je razlog depresiji, se gotovo vsi strinjamo, da bolniki potrebujejo veliko pomoči – in takoj, ko so jo pripravljeni sprejeti, se lahko prične pot zdravljenja. Ta je na srečo v precej primerih uspešna, saj smo ljudje bitja, ki dejansko ljubimo življenje in se ga radi veselimo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *