Vlažnost prostorov in neugoden vpliv na zdravje

Vlaga v stanovanjskih prostorih in pojav plesni lahko negativno vpliva na naše zdravje. Plesen v bivalnih prostorih spada med najbolj nadležne spremljevalce sodobnega bivanja, zato se veliko ljudi sprašuje kako plesen odstraniti iz stanovanja. To dosežemo z ogrevanjem in prezračevanjem prostorov, s pravilno postavitvijo pohištva, pri kuhanju vedno uporabimo napo, priskrbimo si razvlaževalec zraka in kondenzacijski sušilnik.

Ker pa je plesen zelo nevarna za naše zdravje, se v prostorih, kjer se ta nahaja kakovost življenja občutno poslabša. Če imamo v prostorih prekomerno vlago in plesen to vpliva trajnost gradbenih elementov in notranje opreme. Ker se zaradi plesni večajo vzdrževalni stroški zgradbe je zelo pomembno, da to čimprej odpravimo, saj posledično upada tržna cena zgradbe.

Energetski svetovalci poudarjajo, da je relativna zračna vlaga pomembno vplivala na dobro počutje vseh oseb v prostoru. Optimalna vlaga je med 40 in 60%, idealna pa je 50%, kar pa je višje od 80% pa to povzroča plesen. Pozimi se relativna vlaga nižja, zato strokovnjaki priporočajo pogosto prezračevanje in prepih.

Vlaga nastaja zaradi uporabe prostora, nezadostnega prezračevanja, zaradi gradbenih nepravilnosti, poškodb, prehitra vselitev v nove prostore, ter menjava oken pri starejših stavbah.

Za ustvarjanje ugodnih bivalnih razmer je potrebno prostore v zimskem času redno prezračevati, najbolj priporočljivo je, če to storimo vsaj tri krat dnevno za 5 minut. Najboljše je, če v prostorih naredimo prepih, da zamenjamo zrak tudi v kotih, kjer se največkrat pojavi plesen. Z prezračevanjem odstranimo nevarnost kondenzacije in nastanka plesni.

Če pa je prezračevanje na prepih neuspešno, nam ostane možnost mehansko nižanje vlažnost, to dosežemo z razvlaževalcem zraka, ki s kondenzacijo zbira vlago v temu namenjeno posodo.

Ker pa v stanovanji in pisarnah preživimo večino časa, je vlažnost zraka v zaprtih prostorih zelo pomembna. Vlaga pa je odvisna tudi od temperature, ta je idealna med 22 °C in 24 °C,  idealna vlažnost pa med 40% in 60%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *