ULTRAZVOK SKROTUMA LAHKO REŠI MOŠKEGA PRED IZGUBO TESTISOV

Velika večina ne rada hodi k zdravniku, pa vendar je obisk zaradi bolečin, ki jih ovirajo pri vsakdanjih opravilih, potreben. Velikokrat pa se k zdravniku napotimo tudi preventivno. Kaj bi naredili, to velja za moško populacijo, če bi se nekega jutra zbudili in začutili zatrdlino v predelu skrotuma? Takojšen obisk zdravnika in napotitev na ultrazvok skrotuma.

Skrotum je izraz za opis moškega predela telesa, ki je bolj znan pod izrazom modnik ali mošnja. Je zelo pomemben del telesa, tako fizično kot tudi psihično. Kakšna koli nepravilnost lahko privede do precej travmatičnih izkušenj, ki pa se lahko rezultirajo tudi v morebitno izgubo skrotuma oziroma testisa. Kakšne pa so možne težave? Ultrazvok skrotuma je odlična alternativa za preventivno odkrivanje morebitnih nepravilnosti, ki se kažejo kot otekline, zatrdline ali celo morebitne torzije.

Slednje so zelo pogoste in izredno boleče izkušnje, ki lahko, če niso pravočasno zdravljene, privedejo do izgube mod. Torzija mod je najpogostejša pri moških v mlajšem obdobju življenja, to je obdobje pubertete. Do torzije oziroma zasuka mod, lahko pride izredno hitro pri fizičnih preobremenitvah, kot je dvigovanje težkih bremen. Še pogosteje pa torzija mod nastane ob prehitrih temperaturnih spremembah. Značilno za skrotum je odzivnost na spremembo temperature. Skrotum se ob nižjih temperaturah skrči, s tem se približa telesu, kjer skrbi za ohranitev toplote. Pri večjih temperaturah pa se sprosti in rahlo povesi. S tem se odmakne od telesa in se ohlaja. Prehitre spremembe, prehitri prehodi iz enega položaja v drug, ima lahko negativne posledice, ki zahtevajo kirurški poseg.

Ultrazvok skrotuma je namenjen preventivnem odkrivanju različnih otipljivih oblik, pa tudi pravočasno odkrivanje cist pa tudi potencialnih tumorjev. V primeru, če ultrazvok skrotuma potrdi obstoj oziroma razvoj tumorja, je vsekakor potreben operativni poseg, ki pa lahko privede do odstranitve enega izmed testisov. K sreči pa tovrstna izguba ne vpliva na spolnost, lahko pa pusti precej travmatične posledice pri pacientih.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *