Vse za dom

Toplotne črpalke

Ko se odločamo za način ogrevanja ali za menjavo zastarelih in dostaranih načinov ogrevanja, se vedno več gospodinjstev tako pri nas, kot drugje po svetu odloča za ogrevanje s toplotno črpalko. Razlogi za to odločitev so verjetno predvsem trije: Kot prvo naj omenim ekološko osveščenost, ki se zadnje čase vzpenja visoko na naše vrednostne lestvice. Drugi razlog je verjetno udobje in tretji, za marsikoga najpomembnejši, pa je cenovna ugodnost.

Kot omenjeno je za večino ljudi najpomembnejši faktor pri izbiri ogrevalne naprave cena oz. strošek. Menjava načina ogrevanja je lahko velik strošek, zato moramo preračunati, če se nam splača in kdaj se nam bo investicija povrnila.

Pri toplotni črpalki je investicija na začetku videti zelo visoka. Ali pa tudi ne. Vse je odvisno od tega, s kakšnim načinom ogrevanja jo primerjamo in za kakšen tip toplotne črpalke se bomo odločili. Poznamo namreč več tipov. Najcenejši tip, je tip zrak-voda. Tako toplotno črpalko se postavi npr. v klet, kjer ne zavzame veliko prostora in ne zahteva veliko predpriprav. Žal je ta način tudi najmanj učinkovit.

Če želite učinkovitost povečati se je pametno odločiti za toplotno črpalko tipa voda-voda ali voda-zemlja. Pri črpalki voda- vida je potreben vodni vira, tako da mogoče na vašem zemljišču ta možnost sploh ni možna. Prav tako potrebujete za ta sistem dovoljenje in terja kar nekaj posegov v okolico vašega doma in vam milo rečeno uniči vrt. Zato zraven računajte še urejanje okolice. Najboljše so črpalke zemlja-voda, ki pa zahtevajo največje razdejanje, zato je pametno o tem razmišljati že med gradnjo hiše. V tem primeru ne bi smelo biti težav. Pri tej obliki, se cevi položijo pod zemljo celotnega zemljišča, za kar je potrebno imeti kar veliko zemljišče, ki pa ni vsem na voljo.

Za samo gorivo ogrevanja vam s toplotno črpalko ni potrebno dodajati nič, saj ga ne potrebujete. Je pa res, da toplotna črpalka za svoje delovanje porablja električno energijo. Toplotne črpalke se v resnici najbolj splačajo pri starejših hišah s slabo izolacijo, pri modernih pasivnih hišah z dobro izolacijo pa so te investicije popolnoma nepotrebne, saj se za samo ogrevanje tako ali tako porabi izredno malo denarja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *