šport in prosti čas

Ski servis za popolno desko ali smuči

Vsak resen smučar se zaveda, da je treba pred novo sezono opraviti ski servis, saj tako poskrbimo, da so smuči dobro pripravljene in obnovljene, poškodbe pa se odpravijo. Ravno tako ski servis poskrbi tudi za servisiranje snežnih desk, pri katerih ravno tako ne gre zanemariti vzdrževanja.

Zakaj je potreben ski servis?
Smuči je potrebno pripraviti glede na način smučanja vsakega posameznika in glede na podlago oziroma površino, ki jo najbolj pogosta pri njegovem smučanju. Za profesionalce in pripravo njihovih smuči skrbijo serviserji, ki jim več parov smuči ponovno pripravijo pred vsakim tekmovanjem in pred vsakim treningom, za amaterje pa je običajno dovolj, da gredo smuči na ski servis enkrat letno, torej pred pričetkom sezone. Večkrat morate na servis le, če smučate veliko in želite ves čas popolne smuči, ali pa v primeru, da pride do poškodb, ki vas motijo pri vožnji. Smučarji, ki se enkrat letno podajo na smučarski dopust za en teden in poleg tega izkoristijo še kak vikend na bližnjem smučišču, bodo z letnim servisom torej zadovoljni, kdor je na snegu več, pa naj nese smuči na ski servis na vsakih 10 dni smučanja. Še zlasti je pravilno servisiranje seveda pomembno za vse tiste, ki se ukvarjajo s smučanjem v želji po rezultatih, torej za mlade, ki se udeležujejo smučarskih treningov.

Za kaj vse poskrbi servis smuči?
Večinoma se pri servisiranju zbrusi drsna podlaga in nanese nova, ki je v skladu s tem, kakšen smučar ste in kje smučate – torej je bistveno, da serviserju podate čim več informacij. Nova obloga izboljša drsne lastnosti smuči in s strukturo poskrbi, da je mogoče enostavnejše ter izboljšano nanašanje voska. Prav tako  se očistijo in zbrusijo robniki, ki morajo biti za dobro zavijanje kar se da popolni.

Kaj pa servis izposojenih smuči?
Na marsikaterem smučišču  si lahko smučarsko opremo tudi izposodite, in pri tem se je še kako pomembno pozanimati, kdaj je bil nazadnje opravljen ski servis. Če za servisiranje ne skrbijo redno, boste dobili smuči, s katerimi bo smuka precej naporna. Izplača se torej tako povprašati kot tudi preveriti, v kakšnem stanju so smuči – resne poškodbe drsne površine in slabi robniki se hitro opazijo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *