Zdravje in lepota

Šisandra

Prvič slišite za šisandro? Kaj pa če vam omenim Wu-Wei-Zi? Morda če vam namignem, da to pomeni pet osnovnih okusov: kislo, grenko, sladko, pekoče in slano? Še vedno ne veste za kaj gre? Ob poplavi super hrane, ki večinoma prihaja iz Azije in ima čudna imena, ste verjetno že prav ugotovili, da ge za super živilo. Točno tako, gre za super živilo v obliki jagod. Raste kot grm, ki doseže tudi do 10m, in ker uspeva v zelo krutih razmerah, bi brez težav rastel tudi v Sloveniji. Pravzaprav gre za plezalko, katere sadež so jagode. Jagode so obrane, posušene in zmlete v prah, ki ga lahko kupite tudi pri nas.

Šisandri pravijo tudi jagoda vitalnosti in že tisočletja jo uporabljajo kot lepotni tonik in tonik mladosti. Tradicionalno se uporablja za vlaženje in mehčanje kože, deluje pa tudi oziroma predvsem od znotraj, zato jo je potrebno zaužiti. Poleg svojega delovanja na lepoto, pa deluje tudi kot afrodiziak, deluje pa tako na moške in ženske. Ne deluje pa samo na spolno privlačnost v vseh pogledih, deluje tudi na možgane in um, uporablja se jo za izboljšanje koncentracije in spomina. Prav tako popolnoma razstrupi telo toksinov.

Ker je sadež petih okusov je tudi povezana s petimi najpomembnejšimi organi v telesu: srce, jetra, pljuča, vranica in ledvica. Kar pomeni, da ščiti jetra, ki v našem telesu skrbijo za odstranjevanje strupov. Odlično deluje tudi na ledvica in pluča, pomaga pri kašlju, astmi in gripi. Kar je morda najbolj zanimivo pa je to, da je njena popularnost narastla, ker predstavlja alternativo kavi in kofeinu v njej. Naj bi namreč aktivirala živčni sistem toda brez, da bi postali živčni. Poživi nas a nas hkrati tudi pomiri, kar pomeni, da je primerna tako da večerno uporabo kot za jutranjo. Se sprašujete kako je to mogoče? To je mogoče, ker je Šisandra adaptogen, kar pomeni, da uravnava celotno energijo v našem telesu.

Šisandro lahko uživamo v prahu, ki ga primešamo soku, vodi ali smoothie-ju, lahko pa kupite tudi posušene jagode in si iz njih naredite čaj.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *