Zdravje in lepota

Shujšajte z l-karnitinom

Pomlad bo kmalu tu, z njo pa pridejo na vrsto tudi lahkotna oblačila, z njimi pa pride bolj do izraza tudi vaše telo, za katerega ste čez zimo skrbeli ali pa ne. Če ste se uspeli zadržati pred prenajedanjem okoli Božiča in če ste uspeli reči ne alkoholu za novo leto, potem vas verjetno to prav nič ne skrbi. V kolikor pa ste človek iz mesa in kože kot smo vsi ostali, pa vas verjetno že prav pošteno stiska, ker se zavedate, da za pomladjo in lahkotnimi oblekcami pride na vrsto poletje in z njim kopalke, takrat pa se ne da več skriti prav ničesar. Če še niste začeli z novim letom, ali pa če ste se novoletne zaobljube že prekršili, naj vas potolažimo, da imate še vedno čas, da do poletja izgubite vse kilograme, ki ste jih čez zimo pridobili. Dvomite, da vam o ratalo, ker vam do sedaj še nikoli ni? Pa ste že preizkusili L-karnitin?

L-karnitin je snov, ki jo človeško telo proizvaja iz aminokislin lizina in metionina, to pa zato, ker jo nujno potrebuje za transport maščobnih kislin iz krvi v celične mitohondrije, to pa je pomembno za našo energijo. Maščobe so namreč odličen vir energije v našem telesu, toda priti morajo iz našega krvnega obtoka do celic, za to pa je nujno potreben l-karnitin, saj to brez njega sploh ni mogoče. Zato se pa tudi priporoča jemanje l-karnitina 30 minut pred vadbo, saj je takrat izločanje maščobnih kislin v kri večje in telo rabi pomoč, da jo predela, s tem, ko je izkoristek maščob, ki nam dajejo energijo večje, imamo tudi med samo vadbo več energije.

L-karnitin je mogoče najti predvsem v mesu in mlečnih izdelkih. Da bi L-karnitin kar najbolje deloval, priporočajo, da vzamete 2-4mg L-karnitina pred vadbo in to skupaj s kavo. Če vadite zgodaj zjutraj, torej to ne bo problem, oboje skupaj pa bo delovalo na tak način, da boste imeli dovolj energije za učinkovito vadbo, pa čeprav na vse zgodaj zjutraj. L-karnitin je varen za popolnoma vse, z eno samo izjemo, izjema so ljudje, ki imajo probleme z delovanjem ščitnice, natančneje tisti, ki imajo premajhno delovanje ščitničnih hormonov. Drugače pa je varen, vseeno pa priporočamo, da se posvetujete z osebnim zdravnikom, če vas skrbi, da ne bi bil primeren za vas.

L-karnitin pa ni uporaben samo pri hujšanju, ima ogromno pozitivnih lastnosti, ena izmed njih je ta, da pomaga telesu in celicam, da se znebijo odpadnih snovi, kar pomeni, da razstruplja telo. Pravzaprav iz telesa odstranjuje amoniak, ki je kriv za zakisanje organizma. Prav tako je odličen antioksidant, ki upočasnjuje staranje. Prav tako skrbi tudi za lažje pridobivanje mišične mase, kar pomeni hitrejše izgubljanje maščob in hitrejše pridobivanje mišične mase, je sploh čudno, da je tako priljubljen pri športnikih?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *