Računalništvo

Repliciranje cd, dvd – predavanja, seminarji, kongresi

Živimo v vizualni družbi, kjer vse več komuniciranja poteka s pomočjo vizualnih in avdio vizualnih medijev. Brez njih si gotovo več ne znamo predstavljati našega sveta. Le kaj bi, če se ne bi na mestnih ulicah bohotili logotipi, ki nam natanko povedo, kakšna dejavnost se skriva za njimi? In kaj bi brez televizije ter spleta?

Večina informacij sodobne družbe je pretvorjena v vizualno obliko ali avdio vizualno obliko, saj jih ljudje tako najlaže sprejemamo in si jih najlaže zapomnimo. In to, da se na tak način najhitreje učimo, velja izkoristiti tudi v praksi.
Marsikdo ve, kako pomembno je, da nam je znanje dostopno ob vsakem trenutku, in tega se zavedajo tudi tisti, ki znanje podajajo. Ne le, da je možno s pomočjo avdio vizualnih komunikacij na primer iz domačega naslanjača spremljati predavanja nekaterih najboljših univerz na svetu, temveč si je možno na ta način pridobivati tudi še bolj specifična znanja. Na primer specialistična znanja, ki so jih strokovnjaki sicer deležni na raznih predavanjih, seminarjih, kongresih in izobraževanjih. Še posebej je to pomembno za področja, ki niso tako široka, in kjer morajo posamezniki sicer za pridobivanje novega znanja porabiti velike količine denarja. Saj veste – zakaj bi odleteli na specialistično izobraževanje nekam na drug konec sveta, ko pa ga lahko predavatelji in mentorji posnamejo in naložijo na splet (in je tako vaš strošek zgolj prenos oziroma ogled), ali pa ga posnamejo na DVD in vam ga pošljejo za ceno, ki je v primerjavi z letalskim letom, hotelom in še kotizacijo precej nizka?
Res je – napredek tehnologije, ki omogoča enostavno in poceni snemanje ter repliciranje cd, dvd in drugih medijev (http://mediji.anni.si/sl/RAZMNOZEVANJE_REPLICIRANJE_MEDIJEV), nam omogoča, da je znanje cenejše in bolj enostavno ter hitreje pri roki. In to niso izkoristili zgolj znanja željni posamezniki, ki s pomočjo materialov, ki so na voljo preko spleta, ali materialov, ki jih kupijo na CD ali DVDjih, študirajo, opravljajo razne tečaje in seminarje, temveč tudi tisti, ki se ukvarjajo z video produkcijo ter razmnoževanjem video zapisov. Tudi pri nas je v zadnjih desetih letih nastalo precej podjetih, ki se ukvarjajo s snemanjem, montažo in razmnoževanjem video vsebin, torej je cena tovrstnih storitev tudi pri nas padla na cenovni nivo, ki je dejansko dostopen vsakomur. In to pomeni, da bi lahko tudi pri nas podjetja in posamezniki večkrat pomislili na to, da omogoča uporaba sodobnih medijev podajanje znanja na inovativne načine, s pomočjo katerih ni nujno, da predavatelj in slušatelj sedita v isti sobi. Škoda je torej, da se tega pogosteje ne izkoristi, saj bi s takšnimi metodami tudi v formalnem izobraževalnem sistemu lahko kar precej prihranili.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *