Po lep nasmeh k ortodontu

Vsak, ki si želi lepega nasmeha z zdravimi in urejenimi zobmi, se mora zavedati, da rezultat ne pride sam od sebe. Potrebnega je veliko vloženega truda. Poleg vsakodnevne nege, je velikokrat priporočljiva tudi uporaba zobnega aparata. Pri tem vam bo pomagal ortodont, ki bo za vas pripravil natančen ortodontski načrt . Ortodontsko zdravljenje pa je na koncu lahko uspešno le, če pacient upošteva njegova navodila in pri zdravljenju sodeluje.

Ortodont namesti ortodontski aparat na zobovje in s tem premakne zobe iz nepravilnega v pravilen položaj. Aparat na zobe in samo kost izvaja določeno silo, ki povzroči premik zoba in topljenje kosti na eni strani in nalaganje kosti na drugi strani. Te seveda deluje pod pogojem, če sila deluje dovolj dolgo. V nasprotnem primeru se zobje začnejo vračati v prvotni položaj. Na trajanje terapije vpliva starost pacienta, vrsta aparata in zavzetost pacienta, v povprečju nekje od enega do dveh let.

V primeru da se pacient odloči za ortodontsko zdravljenje, to potrdi s svojim podpisom in s tem sprejme nase tudi svoj del odgovornosti pri samem zdravljenju. Ta se odraža predvsem v izpolnjevanju dolžnosti, kot so vzdrževanje brezhibne ustne higiene, dosledno upoštevanje navodil ortodonta in redno prihajanje na kontrolne preglede.

Za obisk pri ortodontu ni nikoli prepozno. Prevladuje namreč mišljenje, da se zobe lahko ortodontsko premika samo, dokler otrok raste, to je nekako do 18. leta starosti. Vendar je to mnenje napačno. Zobe lahko premikamo vse življenje.

Ne gre samo za boljši estetski izgled zob in s tem celotnega obraza, temveč nam pravilno uvrščeni zobje omogočijo boljšo funkcijo in lažje čiščenje, kar prispeva k boljšemu zdravju zob in obzobnih tkiv, vse skupaj pa vodi k daljšemu ohranjanju zob.

Če vas zanima kako izgleda ortodontsko načrtovanje ali če želite, da se vam izdela ortodontski načrt in predstavi možnosti zdravljenja, se lahko obrnete na zobozdravstveni center Babit d.o.o., kjer vam nudijo tudi brezplačen prvi pregled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *