Vse za dom

Pametna hiša- nadzor na daljavo

Sodobna gradnja in sodobna tehnologija sta prinesli novo vrsto hiš – tako imenovana pametna hiša združuje prednosti bivanja, ki so se še kakšni dve desetletji nazaj zdele kot znanstvena fantastika, danes pa veljajo za nekaj, kar si lahko s primernimi financami privoščimo brez težav, tudi pri nas.

Pametna hiša je pravzaprav hiša, kjer je večina opravil, potrebnih za urejanje pogojev bivanja, popolnoma avtomatizirana, da imajo njeni prebivalci kar najmanj težav, pa je mogoče nastavitve urejati tudi na daljavo, na primer kar preko mobilnega telefona.

Kaj vse omogoča pametna hiša? Opravila, ki so avtomatizirana oziroma jih lahko prilagajamo, vključimo ali izključimo na daljavo, so ogrevanje in hlajenje, razsvetljava, alarmni sistem, video nadzor, domofon, vremenska postaja, senčila, multimediji … Kljub temu, da se na prvo žogo zdi, da je pametna hiša nekaj, kar je predvsem po godu petičnim, ki se radi postavljajo s tehnologijo, pa ni povsem tako. Največji prednosti, ki ju lahko prinese pametna hiša, sta finančni prihranek in varnost.

Finančni prihranek si zagotovimo predvsem pri ogrevanju in hlajenju, saj lahko poskrbimo za prilagajanje temperature v hiši glede na različne dni in glede na različne ure dneva ter usklajeno z zunanjimi temperaturami. In če pozabimo poskrbeti za primerno prilagoditev ali želimo spremembo v času odsotnosti, ni težav, kajti zanjo lahko poskrbimo tudi z upravljanjem na daljavo. Za prihranek pri ogrevanju in hlajenju lahko na daljavo ali s programiranjem poskrbimo tudi s pomočjo upravljanja senčil.

Pametna razsvetljava nam pride prav tako zaradi varčevanja z električno energijo kot tudi zaradi varnosti. Če smo dlje časa odsotni, bodo nepridiprave gotovo zmedle programirane vključitve luči in hkrati še dvigovanje in spuščanje senčil, sicer pa so za varnost še bolj pomembni alarmna naprava, video nadzor in domofon. Hiša, ki vas sama obvesti, kdaj se dogaja v njej ali v okolici kaj neprimernega, poleg tega pa poseže še s posnetki, zagotovo odžene tatove in temeljito olajša delo policiji.

In še zadnje – multimedija in podobne sodobne naprave, namenjene zabavi. Tudi te lahko v pametni hiši upravljate povsem enostavno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *