Otroško pohištvo

Številni starši si postavljajo vprašanja, kakšno otroško pohištvo kupiti za otroka.

O tem, kakšno otroško pohištvo je najprimernejše za otroka smo nekoliko preverili pri strokovnjakih in dobili zalo zanimiva spoznanja. Strokovnjaki menijo, da je pri otroškem pohištvu najpomembnejše, da razmišljamo dolgoročno, kar pomeni, da ne bomo uporabljali pohištva samo eno leto, vendar več.

Da se lahko otroško pohištvo z leti spremeni oziroma se prilagodi glede uporabe. Nekoč previjalna mizica postane predalnik ali komoda, da omare otrok ne bo uporabljal samo ob rojstvu, vendar tudi kasneje, tako da kupimo omaro kot za odraslega in notranjost le prilagodimo otroku in njegovim potrebam. Pomembno je predvsem, da je pohištvo fleksibilno, da ga lahko brez težav prestavljamo. Vgradne omare niso priporočljive, edino v primeru, da imamo res majhno sobico in druge možnosti ali izbire nimamo.

Otroško pohištvo naj raste skupaj z otrokom, kar pomeni, da ga dodajamo, spreminjamo, izboljšujemo. Veliko proizvajalcev dandanes prodaja sobe, katerim lahko z leti kupimo dodatne omare, pisalno mizo, dodatno večjo posteljo, vendar še vedno spada k kompletu, katerega smo kupili otroku, ko je bil še dojenček. Pri izbiri sobice je potrebno paziti predvsem na barvo pohištva, da je čim bolj nevtralna in da se lahko spremeni s pomočjo slikic, ki jih dodamo ter z leti spreminjamo. Nikakor ni smiselno, da bi že v štartu kupili otroško sobo, ki je namenjena zgolj dojenčku in čez kakšno leto ponovno otroško sobo, ki je za otroke do pet let ter kasneje ponovno mladinsko sobo. Slednje je sprejemljivo predvsem za tiste starše, ki imajo veliko finančnih sredstev, a kaj ko vemo, da je slednjih v Sloveniji bore malo.

Najpomembneje je tudi, da se izbere takšno otroško pohištvo s pomočjo katerega se maksimalno izkoristi prostor, ki nam je na voljo. Najbolje je, da starši že vnaprej proučijo kje se bo kaj nahajalo in nato te stvari samo kupijo. Ni nujno, da se vse kupi pri enem proizvajalcu, vsekakor pa je zaželeno, da se ohrani določen stil opremljanja. Najpogosteje se starši soočajo s težavo, da imajo premajhne sobe ali pa nikakor ne morejo prilagoditi pohištva in velikosti sobe, je smiselno, da si dajo narediti pohištvo po meri ali sestavijo že obstoječe pohištvo, s tem, da odstranijo kakšnega izmed elementov, v kolikor je seveda slednje mogoče. Z leti se otrokove želje nenehno spreminjajo in prihajajo nove potrebe, kar pomeni, da je potrebno pohištvo dokupiti ali menjati.

Kaj bomo naredili v tistem trenutku je odvisno od naših finančnih zmožnosti. Včasih pa je veliko ugodneje, da se pohištvo menja, kakor da ga dodajamo in s tem izgubljamo na samem izgledu sobe in njeni funkcionalnosti. Stvar se nekoliko zakomplicira tudi v primeru, kadar pride v družino drug otrok in si mora prvi otrok sobo deliti. Naloga staršev je, da otroka na deljenje stvari pripravijo in da mu razložijo, da bosta z bratcem ali sestrico bivala v skupni sobi ter povedo kaj to pomeni za njune medsebojne odnose. Starši so tisti, ki morajo vzpostaviti odnos med sorojenci in jih navaditi stvari deliti.

Otroško pohištvo naj bo izdelano iz kakovostnih materialov in maksimalno funkcionalno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *