Otroška oprema

Otroška oprema v prvih mesecih otrokovega življenja se razlikuje od odpreme v kasnejših letih.

Za opremo v prvih mesecih otrokovega življenja je pomembno, da je skrbno izbrana in tudi izdelana. Otrok v prvih mesecih svojega življenja okolico, kakor tudi predmete okoli sebe šele spoznava. Nevarnosti, ki jih predstavlja določena oprema, pa so mu povsem tuje, tako se lahko kaj hitro zgodi nezgoda, ki je rezultat velike radovednosti otroka. Starši so tisti, ki morajo otroško opremo pred uporabo preveriti, komu je namenjena, za kakšno starost je primerna in če je dovolj varna.

Otroška oprema primerna za določeno starost mora biti testirana, pri čemer se izključi možnost, da bi lahko otrok kakšen del opreme odtrgal ter pojedel in se s tem zadušil. Otroci v zgodnjem otroštvu stvari nosijo v usta, jih ližejo in v kolikor stvar ni dovolj velika, jo lahko tudi pogoltnejo. Otroška oprema se razlikuje ne le od opreme primerne za odrasle, vendar tudi od opreme primerne za nekoliko starejše otroke. Starejši otroci stvariže poznajo, vedo za njihovo uporabo, poznajo nevarnosti, ki jih izdelki ali stvari povzročajo in se lažje izognejo nesreči, ki bi se lahko pripetila. Otroci radi raziskujejo, odkrivajo nove stvari, se učijo, zato je smiselno, da starši opremo, ki ni namenjena njim hranijo stran od dosega njihovih rok. Starši imajo na voljo otroško opremo različnih proizvajalcev, slednja se med seboj razlikuje tudi glede na kakovost in na funkcije, ki jih nudi. Otroška oprema je sestavljena iz opreme za otroško sobo, opreme za hranjenje, igranje, previjanje, sprehajanje, spanje, osebni higieno, najdemo pa lahko tudi elektronske varuške, pripomočke za dojenje, pripomočke za kopanje in še kaj. Otroška oprema namenjena hranjenju zavzema stolčke za hranjenje, grelnike stekleničk, različne otroške krožnike, skodelice, podloge, slinčke, stekleničke, dudice in še veliko različnih izdelkov namenjenih hranjenju otroka. Oprema za spanje in počitek je sestavljena iz različnih oblik postelj, vzmetnic, ležalk, počivalnikov, prevlek za otroške postelje, blazinic, odej, vzglavnikov, skratka vsega, kar otrok potrebuje za prijeten in miren spanec.

 

Otroška oprema je odvisna od spola in karakteristik otroka. Različni otroci pri svojem odraščanju potrebujejo različno opremo. Da bi izvedeli njegove potrebe, je še kako pomembno, da ga opazujemo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *