Podjetništvo

Organizacija prireditev: ko veste, da nič več ne zmorete sami

Marsikatera prireditev se prične kot organizacijsko preprost dogodek, pri katerem ni težko poskrbeti za vse potrebno. A če se dogodek prime oziroma postane priljubljen in nazadnje že kar tradicionalen, je iz leta v leto večji, torej tudi bolj zahteven. Če je na začetku za vse lahko poskrbela ena oseba ali nekaj prostovoljcev znotraj društva ali druge organizacije, je naenkrat toliko dela in toliko pomembnih stvari, za katere je potrebno poskrbeti, da je bolje najeti profesionalce.

Kaj vse obsega organizacija prireditev?
Podjetja, ki se ukvarjajo z organiziranjem najrazličnejših dogodkov, velja vključiti ne glede na to, za kakšno vrsto dogodka gre. Lahko gre za prireditve, ki so namenjene promociji posla ali blagovne znamke, športa, kulture in tako naprej. Pomembno je, da se pričnete z njimi dogovarjati v najzgodnejši fazi, saj ne skrbijo zgolj za tehnično in organizacijsko plat, temveč tudi za programsko. Kaj to pomeni?

Z njimi se dogovorite tako za glavne stvari kot za vse najmanjše podrobnosti, pri čemer so izjemno pomembni:
– Prostor za prireditev, na primer športna ali prireditvena dvorana, lokacija na prostem. Tu je potrebno urediti tako najemnino kot vsa potrebna dovoljenja za izvedbo, celo prometni režim, prav tako pa prostor primerno urediti in postaviti mize za primeren sedežni red, ga dekorirati …
– Tehnična oprema, torej oder, ozvočenje, osvetljava, video projekcije …
– Program, vključno z najemom vseh nastopajočih, od glasbenikov do voditeljev, govorcev …
– Osebje za prireditev, vse od varnostnih služb do hostes in drugih ljudi, brez katerih dogodek ne more potekati urejeno in varno.
– Pogostitev oziroma hrana za obiskovalce in goste, pri čemer gre lahko za klasično pogostitev s slavnostno večerjo, catering, prigrizke …
Organizacija prireditev se zdi prijetno in zanimivo delo, kar prav gotovo je, vendar pa je tudi izjemno stresno, saj je potrebno paziti na veliko stvari, pri katerih se lahko hitro zaplete. Prav zato si velja zagotoviti primerno podporo ljudi, ki imajo s tovrstnim delom izkušnje in vedo, kaj vse lahko vpliva na uspešno izvedbo dogodka.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *