Optimizacija spletnih strani

Internet se je z bliskovito hitrostjo razširil od skromnih začetkov do najbolj razvejanega globalnega medija, s tem pa je hitro raslo število spletnih strani, ki je danes že povsem nepregledno. V poplavi spletnih strani pridejo do izraza spletni iskalniki, ki pomagajo uporabnikom pri iskanju informacij na internetu, medtem ko lastniki in upravitelji spletnih strani iskalnike izkoriščajo za to, da svojo ponudbo predstavijo potencialnim strankam. Profesionalna optimizacija spletnih strani pri tem poskrbi za to, da se določena spletna stran uvršča na opazno mesto v iskalnikih, torej da jo obiskovalci lažje najdejo.

Najprej se optimizacija začne že pri izdelavi strani same. Treba je poskrbeti za to, da struktura strani ustreza smernicam, ki jih narekujejo iskalniki – vsebina mora biti lepo označena in dobro vidna, slike morajo biti primerno poimenovane, elementi strani ne smejo biti skriti ali zavajajoči … Tudi manjše podrobnosti, kot so hitrost nalaganja spletne strani ali lokacija spletnega strežnika lahko vplivajo na razvrstitev v iskalnikih, zato je treba že v prvi fazi misliti tudi na te. Nič manj pomembna pa ni druga faza optimizacije, ki ni več osredotočena le na samo spletno stran. Treba je namreč okrepiti ugled nove spletne strani, ki med iskalniki še ni poznana in posledično ni uvrščena na tista najbolj vidna mesta. S pridobivanjem povezav in vpisovanjem v različne iskalnike ter imenike se krepi ugled nove strani, še posebej, če nanjo vodijo povezave iz že priznanih in uveljavljenih strani z istega področja. Iskalniki bodo prepoznali te povezave kot namig, da gre za novo zaupanja vredno spletno stran, posledično pa jo bodo uvrstili višje med rezultati.

Univerzalnega recepta pri optimizaciji seveda ni – rezultate na dolgi rok daje le vestno delo, zelo pa se poudarja redno osveževanje in dodajanje vsebin, kar pomeni, da je treba pripravljati nova besedila in stalno dopolnjevati vsebino strani in tako ostati v koraku s časom oziroma spremembami v iskalnih algoritmih.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *