šport in prosti čas

Kolesarske luči so obvezna cestna oprema

Zelo pogosto slišimo reklame kot so »bodi viden, bodi previden« in podobno. Vsekakor je zelo pomembno, da smo v prometu vidni. Čez dan ni tako pomembno ali imamo luč, vendar zvečer pa je to čisto druga zgodba. Vsakič, ko se odpravite zdoma, preverite, ali imate vso ustrezno opremo s seboj. Kajti nikoli ne veste kdaj se boste vračali. Kolesarske luči, čelade, voda, rokavice, pumpa, nadomestna žarnica in kakšen prigrizek. Vedno je dobro biti pripravljen. Zlasti pri daljših relacijah.

Kolesarske luči so predvsem pomembne, če se vozite v bolj nočnih urah. Ker je vidljivost zvečer zelo slaba, je pomembno, da za to poskrbite sami. Čeprav so tudi že zakonsko določili, da morate ob bolj poznih urah na vaše kolo namestiti ustrezne loči, sprednjo in zadnjo, je še vedno veliko ljudi, ki tega ne počne. Lahko bi rekli, da tisti, ki se odpravijo na lokalno vožnjo, na primer iz vaške gostilne domov, si po navadi ne omislijo ustrezne opreme. Ali pa si niti ne vzamejo časa, za ustrezno pripravo. Vendar so posledice žal lahko tako hude, da lahko celo življenje obžalujemo teh nekaj minut priprave. Zato poskrite, da boste vidni. S tem boste obvarovali tudi druge v prometu. Vi morda že vidite pešca in mimoidoča vozila, vendar vprašanje, ali on vidijo vas.

Največ nesreč se zgodi ravno zaradi pomanjkljive opreme. Zlasti v deževnih in meglenih dneh. Če se je le možno, se vožnjam v takšnih razmerah skušamo ogniti. Raje grem s taksijem ali javnim prevozom. Če menimo, da je kraja kolesa preveč velika možnost, potem raje pokličemo nekoga, ki bo lahko poleg nas pripeljal še kolo. Kolesarske luči lahko kupite že skoraj v vsaki dobro založeni trgovini. Ni vam potrebno iti v različne kolesarske centre. Že pri najbližjem nakupovalnem središču boste našli raznovrstno opremo.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *