Kaj je menstrualna skodelica?

Ženske imajo v času mesečnega perila že dolga tisočletja na voljo vložke in tampone. Ti so bili v času starih civilizacij iz najrazličnejših materialov, na primer iz zelišč ali papirusa, nato so se uporabljale namesto vložkov bombažne krpe, danes pa so ženski higienski pripomočki večinoma iz bombaža – bombažne vate, ki je higiensko obdelana in oblikovana v vložek ali tampon. Kako poteka proizvodnja, pa marsikdo ne pomisli, dokler ne pride do težav, na primer do vnetja kože na področju spolovila ali celo do toksičnega šoka v primeru uporabe tamponov. Res je – bombaž je obdelan s kemikalijami, v vložkih pa se skrivajo tudi kemikalije, ki skrbijo za boljše vpijanje krvavitve.

Kakšne prednosti ima menstrualna skodelica?
Menstrualna skodelica se je pri nas pojavila pred približno desetletjem, ko smo že kar nekaj vedeli o tem, da nekatere ženske slabo prenašajo vložke in tampone. Menstrualna skodelica je bila sprva alternativa, saj velja za varno – izdelana je iz telesu povsem neškodljivih materialov, ki ne vsebujejo BPA. Poleg tega, da je menstrualna skodelica brez bisfenola-A, pa ima seveda tudi prednosti, ki se kažejo predvsem v praktični uporabi. Menstrualno skodelico namreč vstavimo v nožnico, kar pomeni, da ujame krvavitev b notranjosti telesa, kar velja za veliko bolj higienično kot uporaba higienskih vložkov, pri katerih prihaja krvavitev v nenehen stik z zunanjim spolovilom in lahko povzroča tudi neprijetno draženje kože. Notranja uporaba ravno tako zagotavlja, da med krvavitvijo ni značilnega neprijetnega vonja. Menstrualna skodelica ima torej vse prednosti tampona, hkrati pa ga prekaša s tem, ko je popolnoma varna za uporabo.
Vas zanima več o menstrualni skodelici? Potem vam svetujemo, da si nekaj preberete na strani lalicup.si, kjer je predstavljena slovenska menstrualna skodelica, izdelana v skladu z vsemu najnovejšimi evropskimi standardi s področja zdravja in higiene. Tam boste našli vse odgovore na svoja vprašanja in se zagotovo tudi sami navdušili, da menstrualno skodelico preizkusite in tako poskrbite za higieno v času menstruacije na najbolj sodoben način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *