Uncategorized

Družabne igre

Od nekdaj sem oboževala družabne igre – z njimi sem si predvsem krajšala čas v otroštvu, ko sem bila nekoliko bolj bolehna in zato pogosto v bolnici, kjer smo z drugimi malimi bolniki z veseljem igrali vse, kar smo dobili pod roke. Saj veste – morali smo biti mirni in počivati, saj smo bili bolni, računalniških tablic pa takrat še ni bilo. Igre kot so monopoli, človek ne jezi se in karte, so bile edino, s čimer smo se lahko zabavali.

Kasneje sem razne družabne igre veliko igrala v študentskih časih. Med tem, ko so nekateri na veliko hodili na zabave in popivali, sem namreč našla krog prijateljev, s katerimi smo se skupaj učili za težke izpite, kadar smo bili prosti, pa smo raje odigrali kakšno igro kot pa hodili ven. In pravzaprav so igre precej dobra zabava, ki je hkrati poučna. To smo kmalu ugotovili tudi sami, in si tudi izdelali prav posebno družabno igro, s katero smo vadili za izpit iz anatomije. Bila je bolj »uboga«, saj je bila izdelana na roke in iz fotokopiranih lističev, a dejansko precej praktična za učenje – in morda smo ravno zaradi nje vsi tudi naredili težki izpit.

Kasneje, ko so prišle resnejše obveznosti, sem na družabne igre nekoliko pozabila, saj zanje ni bilo časa. S partnerjem sva se na smučanju ali na morju ob večerih raje pogovarjala, z družbo pa običajno nisva hodila na dopust – obema je bilo ljubše, da imava čas zgolj eden za drugega ali tudi zgolj vsak zase. So pa postale igre ponovno aktualne kmalu po tem, ko sva dobila otroka. Pričelo se je z igrico spomin, nadaljevalo z dominami, igro človek ne jezi se …

Zdaj je najin sin star šest let in bo šel v šolo. Z njim vsak teden vsaj dvakrat igrava različne družabne igre, ki jih je danes na srečo precej več kot nekoč – in z njimi je možno razvijati cel kup spretnosti. Z njihovo pomočjo se je sin naučil marsičesa: šteti, ločevati barve, spoznal je črke, se že pred vstopom v šolo naučil brati, zna pa tudi že seštevati in odštevati. Prav tako moram reči, da je zaradi različnih poučnih iger po mojem mnenju precej razgledan. A kar je še najbolj pomembno – z družabnimi igrami skupaj preživljamo prijetne skupne družinske urice, za katere upam, da bodo vedno imele prostor v natrpanem urniku vsakdana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *