Delo detektiva skozi zgodovino

Detektivi so ljudje, ki se ukvarjajo z zbiranjem podatkov, raziskovanjem okoliščin, preverjanjem itd., za raziskovanje kriminalnih dejanj pa uporabljajo logiko, dedukcijo in intuicijo. Eden prvih detektivov pa je bil Allan Pinkerton, ki je bil rojen na Škotskem. Bil je aktivist zato je za njim vlada izdala tiralico. Leta 1843 se je preselil v Ameriko, kjer se je boril za odpravo suženjstva. Takrat je bilo v državi ogromno ponarejevalcev denarja, in Pinkerton je eno izmed gnezd odkril sredi jezera, na otočku Bogus Island. Preiskal je vse in vodil zajetje odpadnikov, s tem pa je zaslovel daleč naokoli.

Ko so k njemu pristopili trgovci, zaradi ponarejenega denarja, je Pinkerton rešil primer, nato pa je leta 1850 ustanovil detektivsko agencijo. Simbol agencije je postalo oko, zato tudi danes Američani imenujejo detektive »private eye«. Preprečil je tudi napad na predsednika Lincolna, tako si je še povečal sloves. Dobre detektivske sposobnosti sta podedovala tudi njegova sinova, William in Robert. V tistem času so tudi izumili tri pozna slika ali »mug shot«, katero so kasneje začeli uporabljati vsi organi pregona. Detektivske storitve so se v letu 1920 zelo razcvetele, saj je detektiv postal dostopen že skoraj vsakemu Američanu. Na ozemlju vzhodne Evrope pa so se detektivske agencije pojavile šele leta 1988, ko so v Jugoslaviji sprejeli zakon o podjetjih.

Leta 1994 je prišlo do ločitve detektivskega področja od področja zasebnega varovanja, posledično pa je bil sprejet Zakon o detektivski dejavnosti, potem je bila ustanovljena detektivska zbornica, v letu 1996 pa so bili opravljeni prvi detektivski izpiti in tako so tudi bile podeljene prve licence.

Torej razvoj detektivskih storitev se je začel že zgodaj, vendar so bile zgodnje detektivske agencije na slabem glasu, saj so se ukvarjale z ločitvenimi zadevami in spori nezvestih zakoncev. Prva prava agencija je bila Pinkertonova nacionalna detektivska agencija, takrat se je tudi začelo pravo detektivsko delo kot ga poznamo danes. Dandanes pa so detektivske agencij zelo razširjene in dobrega detektiva ni težko dobiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *