Avto-moto

Čisti zračni filtri za avto za boljše zdravje

Kako pomembna je pogosta menjava filtrov klime, se zavemo šele, ko se bodisi klima pokvari ali pa imamo hujše zdravstvene težave. Primarna naloga filtrov je namreč čiščenje zraka in zadrževanje umazanih delcev. Pri tem preprečujejo vstop nesnage v kabino in naše vdihavanje le-te. Neredno in slabo vzdrževan klimatski sistem sčasoma začne kazati znake obrabe. Začne se s slabšim hlajenjem, nadaljuje pa z dodatnim neprijetnim vonjem zatohlosti.

Črna barva je znak nastanka bakterij

Kabinski filtri za avto preprečujejo vstop umazanije in prašnih delcev v prezračevalni sistem in v kabino. V kolikor filtrov ne menjavamo redno, lahko resno zbolimo na dihalih. Fizični znaki, da slabo vzdržujemo klimatski sistem, se kažejo kot bolečine v sklepih in vratu, težave s sinusi, pogosti prehladi in gripa, bronhitisi in v skrajnih primerih tudi kot astma ali pljučnica.

Kaj storiti, če smo zaznali slabše hlajenje in neprijeten vonj?

Če smo zaznali slabše hlajenje v kombinaciji z neprijetnim vonjem, so novi filtri za avto prava rešitev. Najprej v servisni knjižici ali v navodilih za uporabo avtomobila poiščite, kje se nahajajo. Lokacija je odvisna od znamke in modela avtomobila. Nekateri so nameščeni v bližini motorja, drugi pa v predalu v kabini. Lahko se skrivajo na voznikovi strani v bližini pedal, lahko pa se nahajajo v predalu pri sovozniku.

Potek zamenjave

Najprej odstranite starega in poglejte model in velikost filtra. Nekatere znamke avtomobilov imajo posebne filtre, ki se razlikujejo glede na letnico in izvedbo posameznega avta. Pri odstranjevanju bodite pozorni, da ne uničite podloge v avtomobilu, pedal ali predala. V kolikor se nahajajo v predalu, predal najprej odprite in preučite. Pri nekaterih modelih morate odstraniti samo del predala, pri drugih pa odstranite celotnega. Poglejte tudi kakšne navoje in vijake ima. Nekatere znamke imajo posamezne plastične podložke, ki fiksirajo predal. V kolikor je temu tako, pa jih previdno odstranite, prek spleta pa naročite filter in dezinfekcijo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *