Chia semena so med najbolj uporabljanimi superživili

Sodobni pogledi na zdravo in lepo telo so nas tudi v zahodnem svetu spodbudili k večji odprtosti. Živila, ki so nam bila nekoč tuja in eksotična, smo pričeli bolje spoznavati in uporabljati kot dopolnila ali del vsakdanje diete. Med najbolj priljubljenimi so gotovo chia semena, ki niso več na voljo zgolj v specializiranih prodajalnah z zdravo prehrano, temveč jih lahko kupimo tako rekoč v vsaki splošni trgovini. In zakaj so tako priljubljena?

Chia semena so “nevtralna”
Razlog, da se pogosteje odločamo za živila, ki niso lokalnega izvora in del naše tradicionalne diete, je v njihovi hranilni vrednosti. Chia semena so se uveljavila predvsem zato, ker kot rastlinsko živilo oziroma seme oljne kadulje vsebujejo dosti beljakovin. Prav tako pa ne gre pozabiti, da se lahko pohvalijo tudi z dobrimi maščobami, kalijem, kalcijem, magnezijem, železom in nekaj vitamini. Semena mehiške rastline so hitro postala simbol zdravja in po chii so najprej posegali vegani ter vegetarijanci, nato pa so našla pot tudi v druge kuhinje.

Zakaj?

Predvsem zato, ker so chia semena “nevtralna”. Sama po sebi sploh nimajo okusa, se pa navzamejo okusov drugih sestavin jedi. Uživanje je torej za razliko od mnogih drugih superživil, ki so neprijetnega, grenkega, pogosto “travnatega” okusa, povsem prijetno kulinarično izkustvo.

Množica možnosti uporabe
Če imamo pri marsikaterem superživilu težavo s tem, da je uporaba precej omejena, saj se priporoča, da se prah doda v sok ali smoothie, so chia semena precej zanimiva. V stiku s tekočinami nabreknejo, zato se iz njih pripravlja “puding” – enostavno jih namočimo v jogurt, sok, sadne kaše in podobno. Uporabljamo jih lahko pri peki slanega peciva, kruha in pic, prav tako se jih lahko dodaja pecivu. Marsikdo uporablja chia semena kot posip za zeleno, paradižnikovo, pa tudi zeleno solato, jih dodaja v zelenjavne in skutne namaze. Uporaba je torej precej pestra, na spletu pa se zaradi priljubljenosti ponujajo vedno novi recepti, ki jo še spodbujajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *