Beljenje zob za lep nasmeh

Nasmeh in lepi zobje so prva stvar, ki jo ljudje opazijo na nas, zato ni čudno, da si vsi želimo lepega nasmeha. Lep nasmeh pa je odvisen od mnogo različnih faktorjev, najpomembnejši so zobje. Poleg oblike zob je pomembna tudi barva in prav vsi si želimo čimbolj belih zob. Na obarvanost zob vpliva genetika pa tudi naše prehrambene navade. Zobe obarvajo kava, pravi čaj in vino.

Na srečo lahko vplivamo na belino svojih zob. Na voljo je več tretmajev, ki pa imajo različne rezultate. Tretmaje lahko izvajate v zavetju lastnega doma ali pa se prepustite strokovnjakom. Seveda so tretmaji, ki jih izvajajo v različnih salonih ali v zobozdravstveni ordinaciji mnogo bolj učinkoviti od tistih, ki jih lahko izvedete doma.

Če želimo razumeti, kako deluje beljenje zob, moramo najprej vedeti, kako je sestavljen zob. Zobna sklenina oz. dentin, ščiti notranji del zoba. Čeprav je namenjena zaščiti pa ni ne prepustna. Ravno ta prepustnost omogoča obarvanost zob. Žal razni trakci, ki jih oglašujejo kot domače sredstvo za beljenje zob niso učinkoviti, ker ne prodrejo do notranjega dela zoba. Problem pa so tudi sredstva, ki delujejo na podlagi vodikovega peroksida, ki lahko močno stanjšajo zobno sklenino in tako povzročijo preobčutljivost zob.

Zato beljenje zob le prepustite strokovnjakom, ki bodo najprej ocenili kako invaziven sploh mora biti poseg. Morda bo dovolj zgolj peskanje zob. Zobje pa morajo biti tudi zdravi in brez kariesa, zato priporočam beljenje zob v zobozdravstveni ordinaciji, kjer bodo najprej poskrbeli za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *